Ekonomi

Sağlam: Kuraklıkla ilgili her türlü senaryoya hazır ve teyakkuzdayız?

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “İklim değişikliği ve buna bağlı kuraklığın ayak sesleri iyice hissedilirken, son 20 yılda yapılan yüzlerce yeni baraj, Türkiye tarihindeki baraj sayısını 4 katına çıkardı. Devletimizin öngörüsüyle tüm Cumhuriyet, içme ve sulama suyu sistemlerimizle susuzluğunu gideriyor. Buna ilişkin her türlü senaryoya elimizden geldiğince hazır ve teyakkuzdayız” dedi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nün 2022 yılı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Sağlam, “Pandemi sonrası etkileri derinleşen küresel kriz ve savaş, özellikle petrol ve elektrik fiyatlarındaki artış ve bunun tarımsal girdi fiyatlarına olumsuz yansımaları (özellikle ekonomideki daralma) ile geride bıraktığımız 2022 yılı. tarımsal arzda ve gıdaya erişim sorunu) tüm dünyada sıkıntılı bir yıldır. oldu. Öte yandan bakanlığımızın güncellenen ve artan temelleri sayesinde ülkemizin tarımsal üretiminde düşüş yaşanmadı, aksine rekor ihracat ve üretim rakamları gördüğümüz bir yıl oldu. Tüm bu senaryoların yanı sıra, iklim değişikliği ve buna bağlı kuraklığın ayak sesleri hissedilirken, son 20 yılda inşa edilen yüzlerce yeni baraj, Cumhuriyet tarihindeki baraj sayısını 4 katına çıkardı. devletimizin öngörüsü, içme ve sulama suyu sistemlerimizle ilgili her türlü su sorunu. Senaryoya mümkün olduğunca hazır ve uyanık olduğumuzu belirtmek isterim. Bu kapsamda kuraklıkla mücadele ve tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesine öncelik veriyoruz.

Sağlam, bitkisel alanda yürüttükleri projeler hakkında şu bilgileri verdi:

Güneşin Kızları Tarlada Projesi, Çevre Dostu Pirinç Üretim Projesi, Atık Baklayı Değerlendirme Projesi, İTÜ ile İhracata Uygun Sebze Üretim Projesi, Fındık Kurutma Makinesi Projesi, Yerli Milli Buğday Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi, Kanola Can Bula Projesi , Kışlık Sebze Üretiminin Geliştirilmesi Projesi ve Marul Üretiminin Geliştirilmesi Projesi ile ilgili çalışmalarımızı ilk etapta sayabiliriz. Güneşin Kızları Tarlada Projesi kapsamında ilimizin Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü, 19 Mayıs ve Bafra ilçelerinde 567 üreticiye 600 adet çuval teslim edilerek yağlı tohumlu ayçiçeği üretimi artırıldı. ülkemizde yağ tüketiminin fazla olduğu yağ sanayi ve diğer gıda sanayilerinin gelişmesiyle birlikte ihtiyaç artan yağlı tohumlardır. Yağlı ayçekirdeği teslimatı yapılarak 12 bin dekarlık ek alanda üretim sağlandı. Çevre Dostu Pirinç Üretim Projesi kapsamında, damla sulama ile hem su tasarrufu hem de üretimi artırmak amacıyla ilimiz Bafra, 19 Mayıs, Alaçam, Tekkeköy, Çarşamba ve Terme ilçelerinde 181 üreticiye 40 ton çeltik tohumu ulaştırıldı. 2 bin dekarlık alanda ek üretim gerçekleştirildi. gerçekleştirildi. İthalat kalemlerimizden biri olan soya fasulyesinde verim artışı ve doğru kullanım şekilleri ile üretimi artırmayı hedefleyen Aşı Bakla Kullan Projesi kapsamında üretim yapacak çiftçilere 350 kg aşı dağıtıldı. materyalin tamamı onlara eğitim ve yayın faaliyetleri aracılığıyla gösterildi. 40 üreticiye dağıtılan 350 kg aşı ile 3 bin 500 dekarlık alanda bakteri aşılanarak soya üretimi gerçekleştirildi ve bu alanlarda yüzde 50 gübre tasarrufu sağlanarak toprak yapısı iyileştirildi. Türkiye’de birinci sırada yer aldığımız kış sebzelerinin en iyi tarımla üretilmesini sağlamak amacıyla Bafra’da 48 çiftçimize 687 bin 500 adet beyaz lahana, karnabahar ve brokoli fidanı temini. Kızılırmak Deltasında İTÜ İle İhracata Uygun Sebze Üretimi. gerçekleştirildi. Yerli ve Milli Buğday Çeşitlerimizin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında KTAE Müdürlüğü buğday çeşidi ve Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü saf çeşidinden oluşan toplam 104.800 kg buğday tedarik edilmiştir. Vezirköprü, Havza, Kavak, Asarcık ve Ladik ilçelerimizde 440 üreticiye. tohum verildi. Kanola üretimini artırmak amacıyla 15 ilde hayata geçirilen Kanola Üretimini Artırma Projesi kapsamında ilimizde Havza, Kavak, Ladik, 19 Mayıs, Bafra ve Atakum ilçelerinde 98 üreticiye 150 torba kanola tohumu tedarik edildi. Ülkemizde arz sıkıntısı olan yağlı tohumların üretimi. Kışlık Sebze Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında, çeltik üretiminin ağırlıklı olarak damla sulama ile yapıldığı tarlalarda, çeltik hasadından sonra ikinci ürün olan kış sebzelerinin üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla 625.000 adet brokoli fidanı dağıtılmış ve 30 üretici yetiştirilmiştir. halen 250 dönümlük bir alanda üretimine devam etmektedir. Marul Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında ilimizde Çarşamba, Terme, Tekkeköy, Kavak, Vezirköprü, İlkadım, 19 Mayıs, Alaçam ve Bafra’da 122 üreticiye 11 dekar (örtü altı ve açık alan) 555 bin adet marul fidanı temin edilmiştir. .

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullandırılmasının Sağlanması Projesi kapsamında 2022 yılında Samsun’da 9 proje, azami %75 hibe ile 5 milyon bütçeden Toplamda 283 bin 174 TL, 1526 üreticiye 3 milyon 425 bin. 907 TL’lik girdi takviyesi yapıldığını belirten Sağlam, şöyle devam etti:

?Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı desteği ile 2022 yılında İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi kapsamında 600 Bin TL bütçeli, Doğu Karadeniz Projesi kapsamında, Çiçek Soğanı Üretimini Genişletip Pazarlama Olanaklarını Araştıran Ladik’te 16 üreticiye 150 bin adet kuru soğan ulaştırıldı. Teslim edildi. DOKAP kapsamında 88 bin 140 TL bütçeli Tıbbi Aromatik Bitki Islahının Geliştirilmesi Projesi ile 32 bin nane fidanı ve 10 da damlama sulama sistemi üretime kazandırıldı. Yatırım İzleme ve Uyum Başkanlığının Yatırım İzleme ve Uyum Başkanlığı Projesi kapsamında, ülkemizin 13 fındık üretim ilçesinde 1000 üretici tarafından 1000 dekarlık alanda örnek fındık tarlalarının oluşturulması amacı ile Teknik Uygulamalarla Fındık Tarlaları Güzelleşiyor. il genelinde 24 teknik ekip oluşturulmuş, eğitim faaliyetleri düzenlenmiş, teknik ekiplerin ihtiyaç duyduğu araç ve gereçler proje bütçesinden, teknik ekipman alımı ise proje bütçesinden yapılmıştır. grupların kullanımına açılmış olup, çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamdaki diğer projelerimiz ise Zeytincilik Geliştirme Projesi, Aronia Üretimi Geliştirme Projesi, Çilek Üretimi Geliştirme Projesi ve Patlıcan Üretimi Geliştirme Projesi’dir.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği Samsun Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi alt başlığı altında yer alan Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında Vezirköprü, Havza, Kavak, Asarcık, Ladik’te 397 üreticiye 10 ton dermason ve şeker fasulye tohumu dağıtıldı. ve Bafra ilçeleri. Proje bütçesinin 273 bin 400 TL olduğunu anlatan Sağlam, “Samsun ilinde 2022 yılı fındık hasadını tahmin çalışmaları çerçevesinde kurulan İl/İlçe Rekolte Tahmin Komisyonu tarafından daha önce 13 fındık ilçesinde belirlenen hasat bahçelerinin sayımı yapıldı. aslına göre ve Samsun ili verimi 112 bin 301 ton oldu. tahmin edilmiştir. İlimizde domates, kivi, elma, fındık, lahana, brokoli ve karnabahar işlerinde toplam 2 bin 623 dekar alanda Tekdüzen Tarım Uygulamaları (İTÜ) yapılmakta olup, bu kapsamda 1 üretici 950 ton üretim yapmaktadır. Yakakent ilçemizde bulunan levrek. Samsun’da 2022 yılı itibarıyla organik tarım kapsamında 12 ilçede doğal toplama, meyve, sebze ve tarla bitkileri olmak üzere toplam 2 bin 584 çiftçi organik üretim yapmaktadır. İlimizde 2 bin 86 üretici 43 bin 469 dekar alanda 7 milyon 11 bin 998 kg fındık üretiyor, hayvancılık alanında 967 büyükbaş ve 441 bin 600 kümes hayvanı yetiştiriliyor. İlimizde 314 dekarlık bir alanda kenevir üretimi yapılmakta olup, süs bitkisi üretici belgesine sahip 19 salep üreticisi bulunmakta olup, bu çalışmada 73 dekarlık arazide üretim gerçekleştirilmektedir’ dedi. – SAMSUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu