Haber

Ramazan’ın pazar şampiyonu soğan oldu

ANKARA (İGFA) –Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazan ayı sonunda 39 üründen 30’unda market fiyatlarının arttığını, 9’unda ise düştüğünü açıkladı.

Ramazan ayının son günlerinde piyasada en fazla fiyat artışının yüzde 45,2 ile kuru soğan, yüzde 28,4 ile sivri biber, yüzde 27,2 ile kuzu eti, yüzde 26,4 ile kuru fasulye, yüzde 24 ve yüzde 24 ile kuru fasulyede görüldüğünü belirten Bayraktar . Yüzde 7 ile dana eti ve yüzde 22,4 ile havuç.

Başkan Bayraktar, pazarda en çok azalan ürünün yüzde 24 ile kabak olduğunu belirterek, beyaz lahana, yeşil soğan, domates, tavuk eti ve marul fiyatlarındaki düşüşün istatistiki verilere de yansıdığını kaydetti.

ÜRETİCİ FİYAT DEĞİŞİKLİKLERİNİN NEDENLERİ

TZOB Genel Lideri Bayraktar, üreticideki fiyat değişikliklerinin nedenlerini şöyle sıraladı:

  1. İç Anadolu Bölgesi’nde dönemin bitmesi, üreticilerin elinde iş olmaması ve Çukurova bölgesinde yeni hasadın başlaması nedeniyle soğan fiyatları yükseldi.
  2. Karnabaharda sezonun bitmesi fiyatları yükseltti.
  3. Beyaz lahana ve pırasa fiyatlarının düşmesi ise dönemin kapanması ve iş kalitesinin düşmesinden kaynaklandı.
  4. Kabak, domates, salatalık ve yeşil soğan fiyatlarındaki düşüş, havaların ısınmasıyla birlikte tarla çalışmalarının başlamasıyla birlikte eser arzındaki artıştan kaynaklandı.
  5. Patates fiyatındaki artış, üretim alanlarındaki stokların azalmasının yanı sıra Adana bölgesinde yaşanan soğuk hava nedeniyle ihracatın açılması ve hasadın gecikmesinden kaynaklandı.
  6. Kışlık havuç hasadının bitmesi, depolarda çalışmaların yapılmaması ve yazlık havuç ekimlerinin yetersiz olması fiyatların artmasına neden oldu.

haberyalihuyuk.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu