Haber

Tunuslu muhalefetten “siyasi tutuklulara destek” gösterisi

Tunus’ta muhalefetin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi, ülkede 11 Şubat’tan bu yana devam eden “siyasi tutuklamalar” kapsamında tutuklu bulunanların serbest bırakılması için gösteri düzenledi.

Başkent Tunus’ta Habib Bourguiba Caddesi’nde Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin davetlisi olarak düzenlenen gösteride tutuklu siyasetçiler, medya mensupları, iş insanları ve aktivistlere yönelik takviye sloganlar atıldı.

“Özgürlük ayrıcalık değildir”, “Siviller için askeri mahkemelere hayır” pankartlarının taşındığı gösteride bir konuşma yapan Emek ve Başarı Partisi Genel Sekreteri Abdullatif el-Mekki, duruşma öncesi siyasi aktivistlerin fotoğraflarının taşındığını söyledi. , “Kays Said yandaşları tarafından haksız yere tutuklanan siyasi tutsaklar ile dayanışma içindeyiz.” sözlerini duydu.

Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin başkanlık ekibinde de yer alan Mekki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Tutuklamaları ‘hesap verme’ olarak değerlendirmek büyük bir hata olur.

Tunus merkezli Zulme Karşı Kadın Hareketi ise 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla Adalet Bakanlığı önünde düzenlediği gösteride 11 Şubat’ta başlattığı operasyonlarda tutuklanan kadın aktivistlere destek verdi.

Tunus’ta “siyasi gözaltılar ve tutuklamalar”

Tunus’ta 11 Şubat’tan bu yana siyasetçiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş adamlarının yer aldığı gözaltı operasyonları düzenleniyor.

Gözaltı dalgası, Nahda Hareketi’nin eski yöneticilerinden Abdülhamid el-Celasi, İş ve Özgürlükler İçin Demokratik Blok Partisi üyesi Hiyam et-Turki ve işadamı Kemal Latif’in “komplo” suçlamasıyla gözaltına alınmasıyla başladı. Devlet güvenliği”. Söz konusu 3 kişi, sorgularının ardından tutuklandı.

Nahda Hareketi, 14 Şubat’ta Nahda Genel Başkan Yardımcısı ve eski milletvekili Nureddin el-Bahiri ile Mozaik FM Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Butar’ın gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltı sürelerinin tamamlanmasının ardından Bahiri ve Butar’ın tutuklu yargılanmalarına karar verildi.

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi’nin 16 Şubat’ta gözaltına alınan eski Daire Başkanı Fethi Kemmun’un da 24 Şubat’ta “kara para aklama” suçlamasıyla tutuklandığı açıklandı.

22 Şubat’ta Cumhuriyetçi Parti Genel Sekreteri İsam el-Şaabi, 24 Şubat’ta Ulusal Kurtuluş Cephesi üyesi Anayasa Profesörü Cevher bin Mubarak ve siyasi aktivist Şeyma Issa, 25 Şubat’ta ise Demokratik Akım Partisi eski Genel Sekreteri Gazi al-Shevashi gözaltına alındı.

Cumhuriyetçi Parti 25 Şubat’ta yaptığı açıklamada Şabi, Bin Mübarek, İssa, Şevaşi ve avukat İst Bilhac’ın tutuklandığını duyurdu.

Son olarak Nahda Hareketi liderlerinden Al-Habib al-Luz, “Tunuslu gençlerin çatışma bölgelerine gönderildiği” iddiasıyla 3 Mart’ta gözaltına alındı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkedeki bazı siyasilerin gözaltılarının “devletin güvenliğine yönelik komplo” ve ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar nedeniyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Tunus’ta siyasi ve ekonomik kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de açıkladığı olağanüstü kararlarla meclisin çalışmalarını dondurdu ve iki ay sonra yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütmeyi kendisine bağladı.

Said’in açıkladığı “siyasi krizden çıkış yol haritası” kapsamında ülkede anayasa referandumunun ardından 25 Temmuz 2022’de genel seçimler yapıldı.

Genel seçimlerde her iki cinsiyette de katılımın yüzde 11’lerde kalması, muhalefetin Başkan Said’in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden oldu.

Yıllardır devam eden ekonomik krizin Cumhurbaşkanı kararlarının ardından derinleştiği Tunus’ta bazı kesimler Said’in adımlarını “darbe” olarak nitelendirerek ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu