Yaşam

Rasputin Şarkısı Ne Zaman Çıktı, Hikayesi Ne?

Müziğin evrensel anlamda en etkili sanat olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Mozart ya da Beethoven’ın bestelediği sözsüz eserlerin herkes tarafından sevilmesi anlaşılır bir durum ama bir Alman müzik grubu tarafından İngilizce yazılmış. Rasputin’in bir Rus erkeği hakkında sözler içeren müziğinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen,Bu kadar sevilmesi çok garip.

1970’lerin tanınmış setlerinden Boney M.’nin seslendirdiği Rasputin müziği, hem döneminin hem de günümüzün en popüler müziklerinden biridir. Hareketli melodisini bir kenara bırakıp sözlerine odaklandığımızda Çarlık Rusya’sının en tuhaf figürlerinden biri. Grigori Rasputin hakkında garip bir hikaye anlattığını görüyoruz.Rasputin’in müziği ne zaman çıktı, hangi dilde ve kime yazılmış gibi sorulara cevap verelim.

Dünya çapında hit olan Rasputin müziği ne zaman çıktı, bestecisi kimdir?

Rasputin müziği, eurodisko müziği Alman Boney M. grubu tarafından 1978 yılında yayınlanan Nightflight to Venus albümünün ikinci müziğidir. Şarkının sözleri ve bestesi; Frank Farian, George Reyam ve Fred Jay tarafından yapılmıştır. Müzik piyasaya çıktığı anda Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık ve İsviçre’de en çok dinlenen müzikler listesinin başına yükseldi.

Rasputin müziği hangi dilde? İşte musiki sözlerinin Türkçe karşılığı:

Uzun zaman önce Rusya’da bir adam yaşıyordu.
İri ve güçlüydü, gözleri parlıyordu.
Çoğu insan ona endişe ve korkuyla baktı.
Ama Moskova civcivlerine çok sempati duyuyordu.
İncil’i bir vaiz gibi okudu.
Coşkulu ve ateşliydi.
Ama aynı zamanda öğretmendi.
Kadınlar onu arzuluyordu.
Rus kraliçesinin sevgilisiydi.
Onunla gerçekten ilgileniyordu.
Çar, Rus topraklarını görmezden geldi ve yönetti.
Ama yaptıkları gerçekten inanılmazdı.
Tüm devlet işlerini mutlu bir şekilde yönetti.
Ama sarılacak bir kızı olduğunda inanılmazdı.
Kraliçe için tekerlekli bir satıcı (dolandırıcı) değildi.
Yaptığı şeyleri duysa da
Kendisinin kutsal bir şifacı olduğuna inanıyordu.
Oğlunu kim güzelleştirecek?
Ra ra Rasputin
Rusya’nın en büyük aşk makinesi.
Böyle devam etmesi üzücü.
Ama ne zaman içse ve şehvet duysa
Ve eğer güce açsa
Daha fazla kişi tarafından tanınır.
Bu adam hakkında bir şeyler yapmak için istekler
Bu yaramaz adam hakkında
Sesi yükseldi.
Düşmanları, ‘Bu adam artık gitmeli’ dediler. söz konusu.
Ama bayanlar, ‘lütfen yapmayın.’ söz konusu.
Rasputin’in kapalı bir çekiciliği vardı.
Onun kollarına düştüler.
Sonra bir gece yüksek rütbeli adamlar.
Ona tuzak kurdular.
Onu ziyarete davet ettiler.
Ve o da geldi.
Şarabına biraz zehir koymuşlar.
Hepsini içti ve ‘Kendimi iyi hissetmiyorum’ dedi. söz konusu.
Vazgeçmediler, kellesini istediler.
Ve onu öldüresiye vurdular.
Ah şu Ruslar

Rasputin müziği bir Alman seti olmasa da İngilizce olarak Boney M tarafından seslendirildi. Bazı Almanca ve Rusça kelimeler de dahildir.Şarkıda şiirsel bir dil kullanıldığı için farklı kaynaklarda Türkçe çevirisi farklılık gösterse de genel olarak hikaye bu şekildedir.

Şarkının hikayesine geçmeden önce Rasputin’i biraz daha yakından tanıyalım:

21 Ocak 1986’da doğduğu iddia edilen Grigori Rasputin, basit bir köylü ailesinde doğdu. Güçlü, güçlü ve etkileyici bir adamdı. Din ile ilgilenmeye başlayınca seyyah oldu. Tıbbın kutsal adamı olarak görülen Rasputin’in yolu sonunda Çar ailesiyle kesişti.

Çarın oğlu Aleksey’i bir surette güzelleştirmeyi başaran Rasputin, dini bilgilerini kendi çıkarları için kullanmıştır. Czarina ile oldukça iyi anlaştı. O dönemde dolaşan söylentilere göre hem Çariçe hem de diğer soylu hanımlarla cinsel ilişkiye girmiş. Rusya’nın Birinci Dünya Savaşı’na girmesiyle Çariçe ile devlet işlerine müdahale edecek kadar güç kazanan Rasputin, sonunda bir grup soylu tarafından pusuya düşürülerek öldürüldü.

Rasputin’in müziği kimin için yazılmıştı, daha doğrusu müzik neden böyle bir adam için yazılmıştı?

Rasputin, kısa öyküsünden bile anlaşılabileceği gibi sapkın ve çok dindar bir adamdır. şahsen şarkı çıktığında bileÇarlığın kirli yüzünü göstermesi açısından özellikle Sovyetler tarafından art niyetli olarak tanımlanan tarihi bir şahsiyettir.

Ama hadi, bu sanat. Hitler’i övenler bile var, Rasputin neden övülmesin? Özellikle 1970’lerin Avrupa’sının seks ve uyuşturucu odaklı dünyasını düşündüğümüzde. Çariçe’yi bile kandırmayı başaran bir Casanova’yı sevmek normal görünebilir. Dönemin bazı müzik yazarlarına göre Rasputin müziği, yanlış anlaşılan bir tarih ve figüre bir saygı duruşudur. Ya yanlış anlaşıldıysa.

Rasputin müziği Sovyetlerde yasaklandı:

Rasputin müziği ile ilgili en ilginç detay ise dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin yönetimidir. bu müziğe nasıl yaklaşacağını bilememek.Rasputin müziği, bir Rus figürünü tasvir etmesine rağmen, Nightflight to Venus’un Sovyet baskısına dahil edilmedi.

Boney M. grubunun müzik çıktıktan sonra yaptıkları daha da farklı. Sovyetlerin konserinde Rasputin müziği söylemeleri yasaklandı. Şarkıyı 1979’da Polonya’da verdikleri konserde yasaklı olmalarına rağmen söylediler ve şarkı ülke radyolarında canlı yayınlandı. Ertesi gün yayınlanan kayıtta müzik kaldırıldı.

Nedense 40 yıl sonra Rasputin’in müziği yeniden tanınır:

Rasputin müziği çağında sadece Almanca konuşulan ülkelerde değil; Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Fransa’da da tanındı. Garip bir şekilde, 40 yıldan fazla bir süre sonraRasputin’in müziği önce TikTok’ta viral oldu, ardından Spotify listelerinin üst sıralarında yer almaya başladı.

Peki, Rasputin müziği size tanıdık geliyor mu?

Üsküdar’a Tüketim olarak da bilinen katibim türküsü 19. yüzyılın ilk yıllarında bestelenmiştir. İstanbul’un güzeli Katip Aziz Bey için yazıldığı iddia edilen müzik ile Rasputin’in müziği arasında büyük benzerlik vardır. Yayınlandığı dönem büyük ilgi gördü. Bu benzerlik grup tarafından reddedilmiş olsa da dinlediğimizde özellikle biraz hızlandırdığımızda biraz ilham verici geldiğini söylemek yanlış olmaz.

Bir Rus adama bir Alman kümesi tarafından İngilizce anlatılıyor Rasputin müziği ne zaman çıktı, kime yazıldı?Kabul edelim, Ruslar için nahoş olabilse de hoş bir müzik.

gevasajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu