Ekonomi

Kart, şifre ve kodlara ilişkin KDV uygulamalarının esasları belirlendi.

Cumhurbaşkanlığı’nın Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bildirime konu olan kartlar, şifreler ve kodlar (aktivasyon kodu, e-pin kodu, oyun kodu, dijital ürün kodu, cüzdan kodu, hediye kartı/kupon gibi), bilgisayar programları, oyunlar, uygulamalar, müzik, yayınlar ve eğlence kapsamında pazarlananlar sanal ortam. Sanal veya fiziksel mağazalarda hizmet ve güvenli alışveriş sağlamak amacıyla kullanılabilir. Bu kartlar, şifreler ve kodlar sanal veya fiziki olarak satılabilmektedir.

Söz konusu kartlar, şifreler ve kodlar, belirli bir ürün veya hizmet karşılığında verilen bir ödülü temsil edebileceği gibi, ürün veya hizmetleri ihraç edenlerin satın alması için sanal bir satın alma gücünü de temsil edebilir.

Tebliğe göre bu kartların, şifrelerin ve kodların yurt dışından ithali veya Türkiye’de satışı KDV’ye tabi olacak.

Bu kart, şifre ve kodların yurt dışında yerleşik şirketlerden alınması halinde, bu işleme ilişkin KDV Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından sorumlu olarak beyan edilerek ödenir, KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından sağlanması halinde ise yurt dışında yerleşik elektronik hizmet sağlayıcılardan beyan ve ödenir. Yurt dışında ise bu işleme ilişkin KDV’nin yurt dışında yerleşik şirket tarafından beyan edilmesi ve ödenmesi gerekecektir. Bunların Türkiye’de satılması halinde hesaplanan KDV satıcı firmalar tarafından beyan edilecektir.

Sanal veya fiziki ortamda satılan ancak bir iş veya hizmet karşılığında makul bir ödül teşkil etmeyen ve kartı, şifreyi ve şifreyi veren firma nezdinde satın alma hakkı teşkil eden kart, şifre ve kodların satışı. kullanıldığında ödeme aracı oluşturan kodlar KDV kapsamında değildir. Bu kapsamda kart, şifre ve kodların yurt dışından temini veya Türkiye içinde satışı KDV’ye tabi olmayacaktır.

Sanal veya fiziksel ortamda satılan ancak bir iş veya hizmet karşılığında makul bir ödül teşkil etmeyen kart, şifre ve kodların kullanılması veya etkinleştirilmesi yoluyla bu kart, şifre ve kodlar karşılığında iş veya hizmet sağlanması KDV’ye tabi olacaktır. genel kararlar çerçevesinde

Karşılığında belirli bir ürün veya hizmet olsun veya olmasın, kart, şifre, kod ve diğer ürünlerin sanal veya fiziki mağazalarda satışına ilişkin Türkiye’de verilen aracılık hizmetleri KDV’ye tabi olacaktır. Bu satışlara ilişkin hizmet bedeli, komisyon gibi adlar altında alınan ücretler üzerinden hesaplanan KDV, aracılık hizmeti verenler tarafından beyan edilecektir.

Bavul ticaretinde muafiyet tutarı 10 bin liraya çıkarıldı

Tebliğ ile Türkiye’de yerleşik olmayanlara özel faturayla yapılan satışlar (bavul ticareti) ile Türkiye’de yerleşik olmayanlara KDV (yolcu beraberindeki eşya) hesaplanarak yapılan satışlarda istisna edilecek asgari tutar 2 bin liradan artırıldı. 10 bin liraya kadar. Alıcının, muafiyet kapsamında satış yapabilecek satıcılardan satın aldığı malların faturasında gösterilen toplam fiyatının KDV hariç 1000 liranın üzerinde olması durumunda istisna uygulanacaktır.

Tebliğ ile uluslararası taşımacılık kapsamında taşımacılık faaliyeti yürütenlerin yetki belgesi sahibi olmaları ve araçlarını bu yetki belgesi ile tescil ettirmeleri konusunda düzenleme yapıldı. Vergi mükelleflerinin vergi muafiyetinden yararlanabilmeleri için, mükelleflerin taşımayı gerçekleştirdikleri dönemde uluslararası taşımacılık faaliyetinin yürütülmesine ilişkin ilgili mevzuat uyarınca kendi adlarına düzenlenmiş geçerli bir yetki belgesine sahip olmaları gerekecek. aktivite.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı’nın Vergi Usulü Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği de Resmi Gazete’de yayımlandı.

Düzenlemeyle, ihbarda bulunulacak kişinin adresinde bulunamaması durumunda kullanılacak “Bildirim Pusulası” belgesi yeniden düzenlendi.

Tebliğler 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek.

haberbeyagac.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu