Haber

Adalet Bakanı Tunç: “Bu katliamı yapan katiller, insanlık önünde hesap verecektir.”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, vatandaşların daha hızlı, adil ve güvenilir yargı hizmetinden yararlanabilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Bakan Tunç, Konya’nın Cihanbeyli ilçesindeki Adalet Sarayı’nın açılışına katıldı. Açılışta konuşan Bakan Tunç, Filistin’de yaşanan vahşete dikkat çekerek, “Dünyada adaleti ve adaleti savunmaya devam ediyoruz. Filistin’de 28 gündür baskı ve vahşet var. Çocuklar ve kadınlar katlediliyor. Filistin. 8 binden fazla sivil öldürüldü.” . Bunlar dünyanın gözü önünde yapılıyor. 3.500’den fazla çocuk öldürüldü. Ne yazık ki insanlığın gözü önünde 1 yaşın altında 500’e yakın bebek katlediliyor ama ne yazık ki başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Türkiye dışındaki dünya liderlerinden gür bir ses duyamıyoruz. Uluslararası kuruluşlar İsrail ne yazık ki İsrail’in vahşi saldırıları karşısında sessiz ve etkisiz kalıyor. Cumhurbaşkanımız bunu her platformda dile getirdi. Uluslararası sistem dünyanın 5’ten büyük olduğunu söylerken insanlığın sorunlarına cevap veremiyor. Uluslararası kuruluşlar insanlığın sorunlarına sessiz kalıyor ve bu sistemin artık reforme edilmesi, yeni bir dünya kurulması gerekiyor. Dünyada adalet olmalı. Ne yazık ki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan ateşkes önerileri bir üyenin vetosu ile reddedilebiliyor, hatta insani yardım teklifi bile reddedilebiliyor. Zulümle haksızlığa uğratılamazsınız ve biz Türkiye olarak oradaki zulmün son bulması için başta Cumhurbaşkanımız, Dışişleri Bakanımız olmak üzere ve ülke olarak her türlü diplomatik çalışmayı yürütmeye devam edeceğiz. Önceliğimiz oradaki kanın durdurulması. Hastaneler bombalanıyor. Geçtiğimiz gün Türkiye’nin yaptırdığı kanser hastanesi olan Türk Filistin Dostluk Hastanesi bombalandı. Hastaneler ve okullar bombalanacak mı? Mülteci hakları için yüksek sesle bağıran uluslararası kuruluşlar, mülteci kampı bombalanıyor, orada yüzlerce mülteci şehit oluyor ama seslerini çıkarmıyorlar. Çocuk haklarından, kadın haklarından bahsedenlerden tek bir cümle duyuyor muyuz? Maalesef sesini duyamıyoruz. İkiyüzlülük budur. İnşallah her zaman bu ikiyüzlülüğe karşı çıkmaya devam edeceğiz. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Kurulu var, 47 üyesi var. Bir insan hakkı ihlali olduğunda hızla bir araya gelip karar vermeleri, gidip araştırmaları gerekiyor. 28 gün geçti neden araştırmıyorsunuz? Bir an önce gitmeniz, orada o araştırmaları yapmanız gerekiyor, zaten oradaki deliller de ortada. Bunları toplayıp uluslararası ceza mahkemesinin önüne koymalıyız. İnşallah o günler gelecek ve bu katliamı yapan katiller insanlık önünde hesap verecek. Umarım insanlık bunu görecektir. Bunu her zaman birlikte göreceğiz” dedi.

“Güvenilir bir adalet sistemi kurmak için 21 yıldır çok çalıştık”

Bakan Yılmaz Tunç, son 21 yılda Türkiye’de adaletin tecelli etmesi yönünde hem fiziki alanda, hem adalet hizmetlerinde teknoloji kullanımında, hem hakimlerin sayı, nitelik ve niceliklerinin artırılmasında önemli ilerlemeler kaydettiklerini söyledi. savcılar. Tunç, “Güvenilir bir adalet sistemi kurmak için 21 yıldır çok çalıştık, bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. Doğal olarak yargının artık arka bahçeleri olmamasından rahatsız olan birileri var. Yargının millet yargısı olmasından rahatsızız, rahatsız olmaya devam etmeleri lazım ama biz yolumuza devam edeceğiz.” Geçmişte darbecilere selam veren, darbecilere anayasa hazırlayan hukukçular vardı. 27 Mayıs ve 12 Eylül darbe mağdurlarını yargılayan, bu ülkenin seçilmiş başbakanını asan bir yargı vardı. Ancak artık darbe mağdurlarının haklarını koruyan, darbecileri yargılayan bir yargı var. Sindirilemeyen şey budur. Bu nedenle fiziki imkanlar, hakim ve savcı sayısı, mevzuatın yenilenmesi ve yenilenmesiyle ülke yargısının güçlendirilmesi, vatandaşlarımızın daha hızlı, adil ve güvenli yargı hizmetinden faydalanmasının önünü açmak için çalışmalarımızı her zaman sürdüreceğiz. Teknolojik imkanları yargımızın hizmetine sunuyoruz. Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu başta olmak üzere tüm temel kanunlarımızı yeniledik ve artık Avrupa’nın en modern ve en yeni mevzuatına sahibiz. “Yasa tamamlandı, hakim ve savcı sayımız Avrupa ortalamasına yakın” dedi.

“Arabuluculuk kurumunu daha da geliştiriyoruz”

Adalet Bakanı Tunç, arabuluculuk kurumunu daha da geliştirdiklerine dikkat çekerek, “Bugüne kadar 2013’ten bu yana 4 milyon 488 bin uyuşmazlık arabulucuların önüne geldi. Bunların 3 milyon 124 bini anlaşmayla sonuçlandı. Dolayısıyla şu ana kadar arabulucuların önüne 4 milyon 488 bin uyuşmazlık geldi. Yüzde 70 anlaşma oranı. Gönüllü arabuluculukta başarı oranı yüzde 99 ama zorunlu arabuluculuk.” Arabuluculuk dediğimiz, dava açılmadan önce arabulucuya gidilmesinin zorunlu olduğu durumlarda ise bu oran yüzde 49. Yani 3 milyon belgenin yargıya sunulmadan çözülmesi, en az 6 milyon kişinin adliyeye gelmeyeceği anlamına geliyor. Bu nedenle 1 Eylül’den itibaren kira uyuşmazlıkları ve kat mülkiyeti uyuşmazlıklarında da arabuluculuk yapılabilecek. Kurumu başlattık. Başarı orada da devam ediyor. Kira uyuşmazlıklarında bugüne kadar arabulucuya intikal eden uyuşmazlıkların 12 bin 46’sı anlaşmayla sonuçlandı. Bu ne anlama gelir? Bu da 20 bin ev sahibi ve kiracının adliye kapısına gelmeyeceği anlamına geliyor. 20 bin kişi değerlidir. Bunlardan 7 bini adliyeye sevk edildi. Burada da kira kanununda anlaşma oranının sözleşmeye göre daha yüksek olduğunu görüyoruz” dedi.

Konya Valisi Vahdettin Özkan, “İnsan haklarına ve hukuka dayalı kamu özgürlüklerinin teminatı olan adalet sisteminin iyi inşası ve işleyişi, her birey için bir garanti mekanizmasıdır. Dünyanın ve insanlığın buna ihtiyacı var. Bugün bireysel olarak bireysel olarak, özellikle de küresel emperyalizmin zulmü.” Hükümetimizin bu toplumsal hassasiyeti ve arzuyu, bu toplumsal duyarlılığı toplumda yapılan tüm yanlışların ortadan kaldırılması yönünde bu adalet duygusunun güçlendirilmesi yönünde, bu toplumsal duyarlılığın toplumda yapılan tüm yanlışların giderilmesi ve bu anlayışın yerindeliği yönünde aktarmasının çok değerli bir şey olduğunu belirtmek isterim. adalet hizmetleri. Toplumumuzun bu adalet duygusunu Sayın Cumhurbaşkanımızın rehberliğinde tercüme eden Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından başlatılmıştır. “Bu trendle birlikte bakanlarımızın operasyonel faaliyetleriyle birlikte bu hizmetlerden de faydalanıyoruz” dedi.

Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal da, açılışı yapılan adalet sarayının adalet hizmetlerinin sunulması için gerekli teknolojik donanıma sahip olduğunu, Cihanbeyli’nin uzun süre adalet hizmetlerinin rahatça sunulması için yeterli olacağına inandığını söyledi.

Konuşmaların ardından Cihanbeyli Adalet Sarayı’nın açılışı Bakan Yılmaz Tunç ve protokol üyeleri tarafından yapıldı. -KONYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu